İçişleri Bakanlığı tarafından trafikte yaya önceliği bilincinin oluşturulması ve yaya geçitlerinin kullanımının yaygınlaştırılması projesi kapsamında, başta okullarımız olmak üzere tüm kamu kurum ve kuruluşlarımızın önünde ve diğer yaya geçitlerinde "Yaya Güvenliğinin Nöbetçisiyiz" sloganıyla 2 Ekim 2019 Çarşamba günü 13.00-15.00 saatleri arasında tüm illerde "Yaya Geçidi Nöbeti" farkındalık etkinliği gerçekleştirildi.
Atatürk Bulvarı'nda gerçekleştirilen "Yaya Geçidi Nöbeti" etkinliğine destek veren Vali Özdemir Çakacak, "26.10.2018 tarihinde değişiklik yapılan 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu'nun "Yayalara İlk Geçiş Hakkı Verilmesi" başlıklı 74. maddesi ile 'Sürücüler, görevli bir kişi veya ışıklı trafik işareti bulunmayan ancak trafik işareti veya levhalarıyla belirlenmiş kavşak giriş ve çıkışları ile yaya ve okul geçitlerine yaklaşırken yavaşlamak, varsa buralardan geçen veya geçmek üzere bulunan yayalara durarak ilk geçiş hakkını vermek zorundadır. Bu madde hükümlerine uymayan sürücüler 488 Türk lirası idari para cezası ile cezalandırılır." dedi.
İçişleri Bakanlığı tarafından 2019 yılının "Öncelik Hayatın, Öncelik Yayanın" sloganıyla "Yaya Öncelikli Trafik Yılı" ilan edildiğini ve ülke genelinde farkındalık faaliyetleri yapılması için yıl boyu çeşitli etkinlikler gerçekleştirildiğini hatırlatan Vali Çakacak, yaptığı açıklamada şunları söyledi:
"2019 yılı, İçişleri Bakanlığı'mız tarafından "Öncelik Hayatın, Öncelik Yayanın" sloganıyla "Yaya Öncelikli Trafik Yılı" ilan edilmiş ve ülke genelinde farkındalık faaliyetleri yapılması için yıl boyu devam edecek bir kampanya yapılması kararlaştırılmıştır.
Gündelik hayatımızın içerisinde trafiğin önemli bir yeri vardır. İşe gelip giderken, seyahatlerimizde, turistik faaliyetlerimizde sürekli trafiğin içerisindeyiz.
Alınan tüm tedbirlere ve ulaşım alt yapısındaki hızlı gelişmelere rağmen kural ihlalleri, dikkatsizlik, eğitim yetersizliği gibi nedenlerle maalesef birçok kaza yaşanmaktadır. Bu kazalar; can güvenliği ve vücut bütünlüğünü tehlikeye atmasının yanında ülkemizin kalkınmasına ayrılacak milyonlarca liranın heba edilmesi nedeniyle ülkemizde öncelikli sorunların başında gelmektedir.
Şüphe yok ki trafik sorununun çözülmesinde tatmin edici sonuçlar alınabilmesi, yollarımızın kalitesinin daha da artırılmasının yanında, insanlarımızın bilinçlenmesi ve trafik kurallarına uymada gösterecekleri hassasiyet ve dikkatle mümkün olacaktır. Bu açıdan kamu kurumlarımızın, sivil toplum kuruluşlarımızın ve vatandaşlarımızın bu konuda sorumluluk duygusuyla yapacağı katkılar büyük önem taşımaktadır. Çocuklarımız başta olmak üzere, bütün toplumda trafik bilincini geliştirmek anlamında her kesimin üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmesi en büyük beklentimizdir.
İlimiz merkezinde bulunan yaya geçitlerinde yapılan bu çalışmalarla araç sürücülerinin yaya geçitlerine yaklaştıklarında yayalara öncelik verilmesi konusunda alışkanlık kazandırılması amaçlanmıştır.
İlimiz merkezinde 146 yaya geçidinde, 90 okul geçidinde (toplam 236) "Önce Yaya İkonu" boyama çalışması tamamlanmıştır.
Bu yılki etkinlikler çerçevesinde il genelinde 72 ayrı noktada toplam 1.489 personel okul ve yaya geçitlerinde görevlendirilmiştir.
İl merkezinde 2018 yılında meydana gelen 11 ölümlü kazanın 6'sı ölümlü yaya kazasıdır. 2019 yılında "Yaya Öncelikli Trafik Yılı" çalışmaları ile birlikte 2 ölümlü yaya kazası meydana gelmiş, ölümlü yaya kazaları % 66 oranında azalmıştır.
2019 yılı içinde yapılan denetimlerde yayalara geçiş önceliği vermediği tespit edilen toplam 877 sürücüye ceza uygulanmıştır.
Eskişehirli sürücülerimizi ve vatandaşlarımızı trafik kurallarına uyma konusunda daha da duyarlı olmaya çağırıyor, sürücülerimizden hız limitlerine uymalarını ve yaya geçitlerine yaklaşırken 4'lü flaşörlerini yakıp yayaların geçişine müsaade etmelerini beklediğimizi ifade etmek istiyorum."
Açıklamanın ardından Vali Çakacak, vatandaşlara ve araç sürücülerine kampanya hakkında bilgi vererek, tanıtım broşürü dağıttı. Kampanyaya sivil toplum kuruluşlarının, vatandaşların ve öğrencilerin yoğun ilgisi oldu.