“Türkiye’de Hayat Boyu Öğrenme Seferberliği Başlıyor” Projesi bilgilendirme toplantısı 23 Haziran’da Eskişehir’de düzenlendi.
Milli Eğitim Bakanlığı, Türkiye’deki gelişen insan kaynakları kapasitesine “Hayat Boyu Öğrenmeyi tanıtarak katkıda bulunmak hedefiyle Türkiye’de Hayat Boyu Öğrenmenin Geliştirilmesi Teknik Destek Projesi–II (HBÖ-II)’yi hayat geçiriyor. Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti’nin ortaklaşa finanse ettiği, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın Sözleşme Makamı olarak yer aldığı proje kapsamında hayat boyu öğrenme olanaklarını, kapsamlı stratejilerin geliştirilmesi ve uygulanması aracılığıyla iyileştirmek; hayat boyu öğrenme konusunda farkındalık yaratmak ve hayat boyu öğrenmeye katılım oranını artırmak amaçlanıyor.
Hayat boyu öğrenmenin önemi konusunda bireylerin ve işverenlerin farkındalığının artırılması için sosyal paydaşlarla işbirliği yapılacak.
Bu doğrultuda, sosyal paydaşları bilgilendirmek ve onların da desteğini almak amacıyla 23 Haziran 2016 Perşembe günü Eskişehir Anemon Otel’de bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Açılış konuşmalarını Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü Sosyal Ortaklar ve Projeler Daire Başkanı Sedat Abdulhakimoğulları ve Eskişehir İl Milli Eğitim Müdürü Necmi ÖZEN’in yaptığı toplantıya,Tepebaşı Kaymakamı Salih KESER,İlçe Milli Eğitim Müdürümüz Bülent ÜZMEZ,İlçe Milli Eğitim Şube Müdürümüz Tülay GÜNDOĞAN, üniversiteler, halk eğitim ve mesleki eğitim merkezleri, belediyeler, kaymakamlıklar, STK’lar, meslek odaları ve işveren temsilcileri başta olmak üzere, eğitim ve istihdam konularında çalışmalar yürüten çok sayıda sosyal paydaş katıldı.
Daire Başkanı Abdulhakimoğulları, yaptığı konuşmada, hayat boyu öğrenmenin 2000´lerin başından itibaren Türkiye´de önem kazanmaya başladığını, sürekli gelişen ve değişen bir dünya düzeni içinde bugün, yaşamın vazgeçilmez bir parçası haline geldiğini vurguladı.
Öğrenmenin beşikten mezara kadar devam eden bir süreç olduğunu aktaran Abdulhakimoğulları, "Ancak eğitim sistemlerinin veremediği, karşılayamadığı kavramlar ve durumlar vardır. Bunların farkına varıldı. Bir önceki asrın okula yüklediği anlamlar bu asırda hayat boyu öğrenmeyle değişmeye başladı." dedi. Abdülhakimoğulları, bu projenin 15 milyon avroluk bir bütçeye sahip olduğunu belirterek, şunları kaydetti:
"15 milyon avronun 7,5 milyonluk kısmı hibe, geri kalan kısmı ´hizmet bileşeni´ dediğimiz teknik destekten oluşuyor. Hibe kapsamında 81 ilden, vakıflardan, sivil toplum kuruluşlarından, belediyelerden, üniversitelerden ve resmi kurumlardan proje tekliflerini aldık. Bunların bağımsız proje denetçileri tarafından denetlenmesi sonrasında kriterlere uyan projelere 100-200 bin avro arasında karşılıksız hibe sunulacak."
Proje kapsamında hayat boyu öğrenme için kapsamlı ve uygun stratejiler geliştirildiğini anlatan Abdulhakimoğulları, konuşmasına şöyle devam etti:
"Hayat boyu öğrenmedeki fırsatların iyileştirilmesini ve bu konudaki farkındalığın artırılmasını amaçlıyoruz. 24 pilot ilde bilgilendirme toplantılarını başlattık. Halk Eğitim Merkezleri başta olmak üzere, mesleki ve turizm eğitim merkezleri, olgunlaşma enstitülerine ve iş dünyasına bu projeyle ciddi anlamda katkı sağlamak istiyoruz. Türkiye´de hayat boyu öğrenmeye katılım oranları çok düşük. 2006´da yüzde 1,8´den 2015´te yüzde 4,6´ya kadar çıkabildik. Ancak AB´nin 2020 hedefi yüzde 15. Bu oran göz önüne alındığında planlı ve kapsamlı bir çaba sarf etmemiz gerekmektedir."
Toplantı, Proje Takım Lideri Sean Curley ve İletişim Uzmanı Gülru Topçu’nun sunumlarının ardından ilde hayat boyu öğrenmeyle ilgili mevcut durum analizi ve yapılabilecek iletişim çalışmalarının masaya yatırıldığı çalıştay ile devam etti.