Tepebaşı Bilim Şenliğinde Buluşuyor adlı TÜBİTAK 4007 Projesinin Sonuç Toplantısı Yapıldı
280
12:59
18.11.2021

16 Kasım 2021 tarihinde ilçe milli eğitim müdürümüz Mustafa Özcan başkanlığında Tepebaşı Bilim Şenliğinde Buluşuyor TÜBİTAK 4007 projesi yürütücüsü Dr. Funda ÇIRAY ÖZKARA ve çekirdek ekipte görev alan Şehit Mutlu Yıldırım Ortaokulu matematik öğretmeni Akın KEKLİK ile bir sonuç değerlendirme toplantısı yapılmıştır.

 

Projenin sonuç toplantısına göre 07-09.10.2021 tarihlerinde gerçekleştirilen Tepebaşı Bilim Şenliğinde Buluşuyor adlı ilçemizin yürütmüş olduğu TÜBİTAK 4007 projesinde 07 Ekim 2021 tarihinden itibaren her atölye çalışmasına katılan katılımcı öğrenci ve öğretmenler için tasarlanmış bilim şenliği değerlendirme anketi ön test ve son test olarak uygulanmıştır.

Problemli veriler ayıklandıktan sonra 1801 katılımcıya ait veri üzerinden analiz yapılmıştır. Ön test ve son test olarak katılımcılara uygulanan Bilim Şenliği Değerlendirme Anketine göre katılımcıların %46,8'ini erkek; %53,2'sini kadınlar oluşturmaktadır. Bu sonuç başvuru sürecinde hedef kitlede belirtilen kriterlerin sağlandığını da göstermektedir. Ankette yer alan ikinci soru doğrultusunda Tepebaşı bölgesi ağırlıklı olmak üzere Eskişehir'de yer alan ilkokul, ortaokul ve lise dengi 55 farklı okuldan katılımcılar bilim şenliğine katılmıştır. Bilim Şenliği Değerlendirme Anketini yanıtlayan katılımcıların yaşları 8 ile 54 arasında değişiklik göstermektedir.

Katılımcıların büyük bir çoğunluğu bir bilim şenliğini deneyleri aktif olarak uygulamak, deneyleri izlemek, yeni bilgiler ve tecrübeler edinmek, eğlenceli bir gün geçirmek olarak nitelendirmişlerdir. Ön test ile son test sonuçları karşılaştırıldığında ise katılımcıların bilim şenliğinin anlamı konusunda verdikleri yanıtların rakamsal olarak artış gösterdiği ve ön testten farklı olarak 995 yanıt ile "deneyleri aktif olarak uygulamak" yanıtının son testte ön plana çıktığı anlaşılmaktadır. Son testte olumlu yanıtların rakamsal olarak daha çok işaretlendiğinin görülmesi Tepebaşı bilim şenliğinin katılımcılarda bilim şenliğinin amacına hitap eden etkinlikler sunduğu izlenimi destekler niteliktedir. 

Şenlik alanına gelen öğretmenler için proje başvuru sürecinde hazırlanmış sekiz sorudan oluşan ve bilim şenliğinin gerçekleştirildiği alanlara QR kod uygulaması ile görsel olarak yerleştirilen Memnuniyet Anketi de uygulanmıştır. 213 öğretmenin yanıtladığı ankette 13 soru yer almaktadır. 86 farklı okuldan anketi yanıtlayan öğretmenlerin memnuniyet anketinde yaş verileri normal dağılım eğrisi göstermektedir.

Tepebaşı bilim şenliğine katılan öğretmenlerin %40.8'i erkek, %59,2 kadın öğretmenlerden oluşmaktadır. Öğretmenlerin %76,1'i bilim şenliğini çok iyi bulduğunu ifade ederken %21,1'i iyi bulduğunu belirtmiştir. Bu sonuçlar şenliğin amacına ulaştığını gösterir niteliktedir. Öğretmenlerin büyük bir çoğunluğu (%79,3) katıldıkları bilim şenliğini başkalarına önereceklerini dile getirmişlerdir. Bu bulgu görüşme sorularına verilen yanıtlarla da örtüşmektedir. Ayrıca öğretmenlerin %86,9'u şenliğin beklentilerini karşıladığını ifade etmiştir.

Pandemi şartlarına rağmen gerçekleştirilen tüm atölyelere, bilim söyleşileri gibi etkinliklere katılan herkese teşekkür eder, ilçemizin eğitim sürecine katkı sağlayacak ve öğretmen ile öğrencilerde farkındalık kazandıracak başarılı projelerin artmasını temenni ederiz.

Yayın Tarihi: 18.11.2021