ESKİŞEHİR TEPEBAŞI İLÇE MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

Gelecek Tarımda, Tarımın Geleceği Gençlerde

Gelecek Tarımda, Tarımın Geleceği Gençlerde

2022-2023 eğitim ve öğretim yılında mesleki ve teknik eğitimin ana temalarından biri olan "Tarım ve İklim Değişikliği" kapsamında ortaöğretim kurumu tercihi yapacak öğrenci ve velilerin tarım alanına ilişkin farkındalıklarının artırılması amacıyla Eskişehir İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü arasında yapılan basın bilgilendirme toplantısı Eskişehir Valiliği Yunus Emre Toplantı Salonunda gerçekleştirildi.

Vali Yardımcısı Akın Ağca, İl Milli Eğitim Müdürü Pervin Töre ve İl Tarım ve Orman Müdürü Ender Muhammed Gümüş'ün katılımıyla gerçekleştirilen basın toplantısında kurum müdürleri, tarım ve hayvancılık alanına yönelik yapılacak çalışmalar hakkında basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. 

Vali Yardımcısı Akın Ağca, tarımsal faaliyetlerin eğitim ve öğretim ile geliştirilmesini destekleyecek işbirliği protokolü hakkında bilgilendirmede bulundu. "Tarımı, hayvancılığı çok daha etkin bir şekilde vatandaşlarımızın ve ülkemizin menfaatine uygun olarak geliştirmek amacıyla Valiliğimizce, İl Milli Eğitim Müdürlüğümüz ve İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüz ile tam bir işbirliği ve koordinasyon içerisinde bu çalışmayı çok daha geniş alanlara yaymak için uygulamalar yapacağız" ifadelerini kullandı.

İl Milli Eğitim Müdürümüz Pervin Töre konuşmasında; "Millî Eğitim Bakanlığı ve Tarım ve Orman Bakanlığı olarak ülkemizin 2023 hedefleri doğrultusunda bir taraftan içinde bulunduğumuz dijital çağın ihtiyaç duyduğu nitelikli insan gücünün yetiştirilmesine destek vermek; diğer taraftan da geçmişten bu yana sahip olduğumuz tarım ülkesi olma özelliğimizi gelişen teknolojiler ile güçlendirerek ve çeşitlendirerek yolumuza kararlılıkla devam ediyoruz.

 Son dönemde dünyada yaşanan ve etkisi ülkemizde de hissedilen küresel iklim değişikliğinin yarattığı çevresel ve ekonomik problemler, artan gıda talebi, iklim değişikliğinin sürdürülebilir tarımsal üretime olumsuz etkileri, çevre ve biyolojik çeşitliliğin korunmasının önem kazanması, daha az kaynakla gıda talebinin karşılanması gerekliliği nitelikli işgücü ve teknolojiye olan ihtiyacı her geçen gün artırmaktadır.

Mahmudiye Yunus Emre Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinin bünyesinde tarım alanı ve hayvan yetiştiriciliği ve sağlığı alanı bulunmaktadır. Tarım alanı için 34, hayvan yetiştiriciliği ve sağlığı için 34 olmak üzere toplam 68 kontenjan verilmiştir. Öğrencilere tarım alanı için 2.000 m2 sera alanı yapılacaktır. Okulun 50 dönüm olan arazisinin sürümü gerçekleştirilmiş olup Ekim ayında buğday ekimi gerçekleştirilecektir. Okulu tercih edip yerleşen öğrencilere aylık 300 TL. burs verilecektir. Öğrencilerin barınmaları için kız ve erkek pansiyonumuz mevcuttur. 

Beylikova Çok Programlı Anadolu Lisesinin bünyesinde hayvan yetiştiriciliği ve sağlığı alanı ile gıda teknolojisi alanı bulunmaktadır. Hayvan yetiştiriciliği ve sağlığı alanına 34 kontenjan verilmiştir. Sınavsız yerel yerleştirme ile öğrenci almaktadır. Bu alanı tercih edip yerleşen öğrencilere aylık 300 TL. burs verilecektir. Öğrencilerin barınması için kız/erkek pansiyonu bulunmaktadır. 

Sarıcakaya Çok Programlı Anadolu Lisesinin bünyesinde sınavlı öğrenci alan tarım alanı açılmıştır. Bu alanı tercih edip yerleşen öğrencilere aylık 300 TL. burs verilecektir. Tarım alanı için 30 kontenjan açılmıştır. Öğrencilerin barınmaları için kız/erkek pansiyonu mevcuttur. Sarıcakaya Belediyesi, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü arasında imzalanacak protokol ile her öğrenciye uygulama yapmak için 1.000 m2 tarım alanı verilecektir. Öğrenciler 9.sınıftan itibaren üretimde yer alacağı gibi öğrencinin ekip biçtiği ve elde ettiği ürünleri pazarlayabilecektir.

Milli Eğitim Bakanlığı ve Tarım ve Orman Bakanlığı arasında Mesleki ve Teknik Eğitim İşbirliği Protokolü imzalanarak yürürlüğe girmiştir. Bu protokol kapsamında ilgili alandan mezun olan öğrencilere istihdam alanlarının sağlanması, alana uygun donatımları hazırlamak, hastalık,  zararlı bitkiler, gübre,  bitki besleme konularında ortak çalışmaların yapılması,  alan derslerinde Tarım ve Orman Bakanlığı eğiticilerinin görev almalarının sağlanması, tarım teknolojilerindeki gelişmeleri, akıllı tarım, dijital tarım, dikey tarım, topraksız tarım konularında öğrenci ve öğretmenlere ortak eğitimlerin yapılması, alan öğrencilerine başarı bursu verilmesi gibi hususları kapsamaktadır.  Bu protokol kapsamında Tarım ve Orman İl Müdürlüğünün desteği ile tarım ve gıda sektöründe meydana gelen gelişmeleri takip etmek, sektörün ihtiyaç duyduğu nitelikli insan gücünün yetiştirilmesini sağlamak, öğrenci ve öğretmenlerin yeterliliklerinin arttırılması konularında çalışmalar yapılacaktır." dedi.

İl Tarım ve Orman Müdürü Ender Muhammed Gümüş "Her iki Bakanlığımızın tarımsal alanla gençlerimizi buluşturmak, buluştururken de nitelikli iş gücü olarak yetişmelerine katkı sağlamak üzere hazırlanan bu çalışmanın öncelikle ilimize ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum. Bu protokol Bakanlıklarımızın imkânlarının karşılıklı kullanımı, yararlandırılması ve desteğini içeriyor. Tarımla ilgili okullarımızda okuyan öğrencilerimizin eğitimlerine imkânlarımız ölçüsünde katkıda bulunmak amacıyla bu çalışmanın içerisinde yer alıyoruz. İl Milli Eğitim Müdürlüğümüzle bu çalışmayla birlikte ilimizdeki vatandaşlarımızın, çiftçilerimizin bir yandan tarımsal alandaki eğitimlerinin artırılması sağlanırken bir yandan da bu alandaki yeniliklerle buluşmaları, yeni tarım teknolojilerini öğrenmeleri mümkün olacak. İl Milli Eğitim Müdürlüğümüzle iş birliği içerisindeyiz, bu çalışmalarımız artarak devam edecek." dedi. 

Giderek tükenen doğal kaynakların tarım faaliyetleri sırasında etkin, sürdürülebilir ve çevre dostu uygulamalar temelinde kullanılması, teknoloji ile geleneksel tarımın entegrasyonunun sağlanması, gıda güvenliği ve güvenilirliği olgusunun hayatımıza girmiş olması sebebiyle Milli Eğitim Bakanlığı ile Tarım ve Orman Bakanlığı geçtiğimiz ay bir protokole imza attı. 

İmzalanan protokolle; tarım, hayvan sağlığı ve yetiştiriciliği ile laboratuvar hizmetleri alanlarında faaliyet gösteren tüm okullarda öğrenci ve öğretmenlerin yeterliliklerinin artırılması, tarım ve gıda sektöründe ihtiyaç duyulan nitelikli insan gücünün yetiştirilmesi ile mesleki ve teknik eğitim faaliyetleri gerçekleştirilmesi hedefleniyor.

 

05-07-202205-07-2022

Uluönder Mahallesi Erzurum Kongresi Caddesi Tepebaşı ESKİŞEHİR - (222) 330 36 34

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.