ESKİŞEHİR TEPEBAŞI İLÇE MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

Eğitimde FATİH Projesi İmkanlarının eTwinning Projelerinde Kullanılması

Eğitimde FATİH Projesi İmkanlarının eTwinning Projelerinde Kullanılması

        Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü bünyesinde 2009 yılından bu yana yürütülmekte olan eTwinning Faaliyeti, müfredat kapsamındaki herhangi bir konu üzerinde farklı Avrupa ülkelerindeki öğretmen ve öğrencilerin internet üzerinden çevrimiçi ortak projeler geliştirmesini sağlayarak öğretmenler arasında bilgi, uygulama, elektronik içerik ve deneyimlerin bilişim teknolojilerinin kullanılarak paylaşılmasını ve yaygınlaştırılmasını hedefleyen, www.etwinning.net adresinden erişilebilen bir uygulamadır.

 eTwinning Faaliyeti kapsamında yapılan projelerin belirli bir standardın üstünde olduğunu göstermek amacıyla, Genel Müdürlüğümüz bünyesindeki Türkiye Ulusal Destek Servisi (UDS) tarafından kalite etiketleri verilmektedir. Projesini tamamlamış öğretmenler, yıl içinde istedikleri zaman "Ulusal Kalite Etiketi" almak için eTwinning sistemi üzerinden başvuru formu doldurarak çevrimiçi başvuru yapabilmektedir. Ayrıca, farklı bir ülkeden proje ortağı ile eş zamanlı olarak kalite etiketi alan projeler UDS tarafından "Avrupa Kalite Etiketi" almak üzere önerilmektedir. eTwinning Kalite etiketi için başvuru yapan öğretmenin proje başlatmış ve projeye önemli bir katkıda bulunmuş olması, proje süresince ortakları ile belirli ölçüde aktif işbirliği yapmış olması ve proje sonuçlarının çevrimiçi proje yürütme ortamı olan Twinspace’de görünürlüğünü sağlamış olması gerekmektedir. Projeler pedagojik yenilik, öğretim programına uygunluk, okullar arasındaki iletişim, ortak okullar arasındaki işbirliği, teknoloji kullanımı,  sonuçlar, etki ve belgeleme kriterlerine göre değerlendirilmekte olup, her yıl Eylül ayı içerisinde kalite etiketi almaya hak kazanan projelerin eTwinning sistemi üzerinden duyuruları yapılmaktadır.

       eTwinning Kalite etiketi alabilmek için öğretmenlerin  https://www.etwinning.net/ adresine kayıt olmaları, ortak arama forumlarını kullanarak proje paydaşlarını bulmaları ve projelerini eTwinning portali içerisinde proje yürütmek amacıyla hizmete sunulan Twinspace’i kullanarak yürütmeleri gerekmektedir.  eTwinning projelerinin yabancı dilde yapılma zorunluluğu olmayıp, Türkçe ulusal projeler de yapılabilmektedir. Ancak, aynı okuldan iki öğretmen proje başlatamamaktadır. Bu nedenle, mutlaka farklı okuldan en az 1 ortak ile proje başlatılmalıdır. Kalite etiketleri değerlendirme süreci, değerlendirme ölçütleri  ve aşamalı puanlama http://etwinning.meb.gov.tr/sayfa/44/projede_olmasi_gerekenler bağlantısında detaylı olarak açıklanmaktadır. 

       Bu bağlamda, eTwinning projelerinde FATİH Projesi kapsamında sağlanan donanım (etkileşimli tahta, tablet bilgisayar, v.b.) ve  Eğitim Bilişim Ağı (EBA) kapsamında sağlanan elektronik içeriklerin (video, animasyon, simülasyon, ses dosyası, görsel, v.b.) kullanımının daha çok yaygınlaştırılması amacıyla,  2016 yılı içinde yapılacak eTwinning Projelerinde FATİH projesi kapsamında sağlanan donanımları ve EBA kapsamında sunulan elektronik içerikleri etkin bir şeklide kullanan ve eTwinning Kalite Etiketi almaya hak kazanan ilk on (10) öğretmen çeşitli hediyelerle ödüllendirilecektir. Bunun için, gerçekleştirilecek eTwinning projesinde FATİH Projesi kapsamında sağlanan donanım ve yazılım kaynaklarını etkin bir şekilde kullanan ve bunu görünür kılan öğretmenlerin kalite etiketi başvuru formunda bu durumu detaylı bir şekilde belirtmesi gerekmektedir.

Uluönder Mahallesi Erzurum Kongresi Caddesi Tepebaşı ESKİŞEHİR - (222) 330 36 34

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.